zespolone pierwiastki równania
malina: Znajdź wszystkie zespolone pierwiastki równania z8=(1−i)8
14 sty 16:30
malina: Podbijam
15 sty 10:17
Krzysiek: (z/(1−i))8=1
podstawienie: t=z/(1−i)
t8=1
i wyznaczasz pierwiastki 8−stopnia z jedynki.
korzystając ze wzoru de Moivre'a
15 sty 14:20
Pierścień:
Wskazówka:Zadanie można przedstawić też jako:
oblicz:8√16(w zespolonych),czyli 2√2(w tychże zespolonych)−chyba tak
15 sty 15:03
Twist in my sobriety:
Krzysiu!,coś ci się chyba popierdoliło
15 sty 15:20
Zakonnik:
Krzysio nic nie popierdolił (tam jest nawias)−[z/(1−i)]8−lepiej,ale załuż okulary jak nie
widzisz
nawiasów,ale taką redukcję jaką wykonał Pierścień też można chyba przeprowadzić.
15 sty 16:16
Miłosz:
Docencie−legitymujący się pieczątką z dyplomem−poświęć trochę czasu na to forum
(choćby kosztem oglądania telewizji)−w końcu za ci płacą− i stwierdź autorytatywnie,
| | z | |
czy |
| =8√1⇔z=2√2 Nasz anonimowy aniołku,bardzo cię oto prosimy |
| | 1−i | |
W innym miejscu na tym forum opublikuję to jako osobne zadanie
15 sty 16:32