funkcja
zadanie: Niech f :R→R bedzie funkcja okreslona wzorem
f(x)=a{x}3+b{x}2+c{x}+d ,
gdzie {x} oznacza czesc ułamkowa liczby x.
W kazdym z podpunktów uzupełnij brakujaca liczbe tak, aby funkcja f zdefiniowana
powyzszym wzorem była ciagła. Wpisz NIE, jesli uwazasz, ze liczba o zadanej własnosci
nie istnieje.
a) a =......., b=2, c=3, d=4
b) a=1, b =......., c=3, d=4
c) a=1, b=2, c =......., d=4
d) a=1, b=2, c=3, d =.......
prosilbym o pomoc
14 sty 16:30
zadanie: ?
15 sty 15:07
zadanie: od czego w ogole zaczac?
co z ta czescia calkowita?
15 sty 15:59
Mila:
{x} część ułamkowa liczby
{x}=x−[x] , {x}∊<0,1)
Patrz wykres , sa nieciągłości dla x∊C
{x}=0 dla x∊C
f(x)=a*0+b*0+c*0+4
f(x)=4 dla x∊C
Obliczymy kiedy granica f(x) będzie równa 4
lim{x}→1}f(x)=a*1+2*1+3*1+4=4
a=−5
f(x)=−5{x}3+2{x}2+3{x}+4
b)b=−4
c)c=−3
d)Nie
Nie jestem tego pewna . Spróbuj narysować te funkcje w Wolframie
za {x} podstaw (x−floor(x)), nie powinno być urwisk w wykresach.
15 sty 18:35
zadanie: dziekuje
sprawdzilem
ja nie widzialem zadnych dziur wiec powinno byc dobrze
a dlaczego lim
{x}→1?
15 sty 19:03
15 sty 20:04
zadanie: ale co zmienic?
15 sty 23:29