matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
kto pomoże ? :)
matma:
Liczbę 125 przybliżono liczbą x. Oblicz x jeśli błąd względny przybliżenia wynosi 6%
14 sty 15:02
pigor:
..., z warunków pomiaru : δ= 6% ⇒
| x−125 |
125
=
6
100
⇔ 50|x−125}= 3*125 ⇔ ⇔ 2|x−125}=15 ⇔ |x−125}=7,5 ⇔ x−125=±7,5 ⇔
x=117,5
v
x=132,5
o kurde, komu potrzebne byłoby takie przybliżenie
...
14 sty 15:39