Analiza matematyczna.
gerwazy: Prosze o sprawdzenie zadania: cale mam rozwiazane....drobne pytania
| | 1 | |
Mam obliczyc sin |
| z dokladnoscia do 10−4 |
| | 5 | |
no to robie tak ze
wzor na reszte:
f
n = sin(x +pi/2 *n)
−1<sin(x +pi/2 *n)<1
|sin(x +pi/2 *n)|<1
|sin(c +pi/2 *n)|<1
zatem moj wzor wyglda tak:
zatem
5
n*n!> 10
4
i to jest prawdziwe dla n =4
zatem musze wziac 4 wyrazy ciagu czyli 0,1,2,3...
| | 1 | |
a blad przyblizenia to jest to Rn ? czyli dla n=4 czyli |
|  ? |
| | 54 * 4! | |
prosze o szybka odpowiedz
14 sty 14:47
gerwazy: up
14 sty 21:54
Maslanek: f(x)=sinx
f'(x)=cosx
f''(x)=−sinx
f'''(x)=−cosx
f
4(x)=sin x
Zatem
| | 0,2 | | 0,23 | | 0,25 | |
f(0,2)=f(0)+ |
| +f''(0)− |
| +f4(0)+ |
| +... |
| | 1! | | 3! | | 5! | |
| | 0,25 | |
Pytanie, czy |
| <10−4? |
| | 5! | |
| | 0,23 | |
Jeśli tak, to f(0,2)=0,2− |
| ± 10−4 |
| | 3! | |
Jak nie, to trzeba by to rozwinąc jeszcze
14 sty 22:22
Maslanek: Albo inaczej:
I stąd dostaniesz do którego wyrazu należy rozwinąć sumę.
14 sty 22:26
gerwazy: a moje rozumowanie jest zle?
14 sty 23:37
Godzio:
gerwazy, jest ok
14 sty 23:38
gerwazy: Godzio..jeszcze mam pytanie do tego co napisalem:
Bo to jest zadanie z Włodarski Krysicki
i tam jest napisane ze wystarczy ograniczyc sie do 2 wyrazow, a ja zawsze robilem moim
przykladem,
dokladnie pisza tak:
| | 1 | |
ze przy obliczaniu sin |
| wyzstarczy ograniczyc sie do dwoch wyrazów |
| | 5 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| − |
| , gdyz popelniony blad bedzie mnieszjy od wyrazu |
| . |
| 5 | | 53 3! | | 55 5! | |
To moje jest zle czy to nie robi roznicy bo troche nie rozumiem juz mi wyszly wyrazy 0,1,2,3.
| | 1 | |
a reszta dla n=4, tylko ze jak licze reszte to u mnie podstawiam pod Rn? |
| ? tak? |
| | 54 4! | |
14 sty 23:48
Godzio:
Pytanie, co piszą w W−K na temat reszty ? Jakiej ona jest postaci ?
Może takiej ?
| | fn+1(c)xn+1 | |
Rn = |
| |
| | (n + 1)! | |
Wtedy to zachodzi dla n = 3 i to jest poprawny wynik, a dlaczego ? Bo drugi wyraz rozwinięcia
jest równy 0
14 sty 23:55
gerwazy: to moje jest wszystko dobrze? musze sie upewnic bo kolos w piatek...
15 sty 00:01
Godzio:
Tak w sumie jest dobrze, wyszło Ci n = 4 ALE wyraz dla n =2 i n = 4 jest zerowy czyli tak
naprawdę bierzemy 2 razy a nie 4
15 sty 00:03
gerwazy: czekaj...
to u mnie biore
| | x3 | | x5 | | x7 | |
x − |
| + |
| − |
|  no bo jak n = 4 to biore 4 wyrazy i podstawiam do |
| | 3! | | 5! | | 7! | |
tego :
| | (−1)n x2n+1 | |
∑ |
| nie?bo to jest rozwiniecie sinx w szereg |
| | (2n+1)! | |
15 sty 00:09
Godzio:
Owszem, ale Ty stosujesz inny wzór, a nie gotowy.
| | xn | | x2n + 1 | |
U Ciebie jest |
| a nie |
| |
| | n! | | (2n + 1)! | |
15 sty 00:11
gerwazy: aha czyli ja nie podstawiam do tego szeregu ogolnego tylko do mojego?
15 sty 00:13
Godzio:
Tak
15 sty 00:16
gerwazy: ale przeciez jak ja podstawie n=0 to bedzie 1+...
15 sty 00:16
Godzio:
Jak Ci 1 wyszło ?
15 sty 00:20
gerwazy: (1/5)0/0! z mojego wzoru tak wynika, czy ja musze tez wyrzucic te wyraz ktore nie wchodza?
15 sty 00:21
Godzio:
Ale jaki jest wzór ?
f
(0)(x) = f(x) = sinx
15 sty 00:22
Godzio:
| | 1 | | | | | | | |
sin |
| ≈ 0 * |
| + 1 * |
| + 0 * |
| − |
| | 5 | | 0! | | 1! | | 2! | |
| | | | | | | |
− 1 * |
| + 0 * |
| + 1 * |
| + |
| | 3! | | 4! | | 5! | |
itd.
15 sty 00:32