14 sty 13:40
J: Zauważ że,
23*2x−1 = 23+x−1 = 2x+2
14 sty 13:50
J: Chodziło o wyłaczenie przed nawias: 2x−1
14 sty 13:52
BadMat: Wow, dzięki!
14 sty 13:53
BadMat: A potem z 2x−1 robi sie jeden? Jak to?
14 sty 13:55
J: Prościej:
| | 2x | |
.. = 2x*4 − |
| = 14 /*2 |
| | 2 | |
8*2
x − 2
x = 28 czyli 7*2
x = 28 ; czyli 2
x = 4 ;czyli x =2
14 sty 13:58
BadMat: Wybacz, kompletnie nie rozumiem
14 sty 14:01
J: 2
x+2 = 2
x*2
2 = 4*2
x
| | 2x | |
czyli masz: 4*2x − |
| = 14, mnozysz obustronnie przez 2 |
| | 2 | |
8*2
x − 2
x =28
7*2
x = 28 / :7
2
x=4 czyli 2
x = 2
2 , czyli x= 2
14 sty 14:06
BadMat: Jesteś geniuszem!
Dzięki!
14 sty 15:07