uklad rownan
Iga: x
2−y
2 = −3
2xy = 4
to jest w układzie równań jak mam to dalej obliczyć bo stanęłam w zadaniu ?

nie wychodzi mi
a ma wyjść x=1 y=2 x=−1 y=−2
AS: A może tak
Stosuję podstawienie y = t*x t ≠ 0
x
2 − t
2*x
2 = −3
2*x*t*x = 4
−−−−−−−−−
x
2(1 − t
2) = −3
2*t*x
2 = 4 stronami dzielę
−−−−−−−−−
| x2*(1 − t2) | | −3 | |
| = |
| |
| 2*t*x2 | | 4 | |
4*(1 − t
2) = −3*2*t
4 − 4*t
2 = −6*t
4*t
2 − 6*t − 4 = 0 |:2
2*t
2 − 3*t − 2 = 0
Rozwiązaniem tego równania jest
t1 = −1/2 t2 = 2
| | 1 | |
Wobec tego mamy y = − |
| *x lub y = 2*x |
| | 2 | |
Wstawiam do równania drugiego
| | −1 | |
2*x* |
| *x = 4 2*x*2*x = 4 |
| | 2 | |
−x
2 = 4 4*x
2 = 4
x
2 = −1 x
2 = 1 ⇒ x = 1 lub x = −1
brak rozw. y = 2*1 = 2 lub y = 2*(−1) = −2
Rozw. (1,2) lub (−1,−2)