Punkt i prosta
Marcin: Wyznacz współrzędne punktu B symetrycznego do punktu A(4.,3) względem prostej 2x−y=0
Proszę o wyjaśnienie jak to zrobić
14 sty 11:56
daras: napisać r−nie prostej prostopadłej i znaleźć punkt w tej samej odl od niej
14 sty 12:01
J: Można tak:
1) Znajdż równanie prostej prostopadłej do prostej 2x−y=0 przechodzącej przez punkt A
2) Znajdź punkt C przeciecia tych prostych.
3) Wyznacz współrzędne punktu B wiedząc, że punkt C jest środkiem odcinka AB.
14 sty 12:03
PW: Albo tak jak to się robi cyrklem.
1. Wybrać dwa dowolne punkty P i Q na prostej (zwyczajnie zgadując, czyli biorąc jakiekolwiek x
i dobierając y)
2. Napisać równania okręgów o środkach P i Q i promieniach |PA| i |QA|.
Okręgi te przecinają się w punkcie A oraz A' symetrycznym do A względem prostej (rozwiązać
układ równań dla dwóch okręgów).
14 sty 12:17
J: Mozna też wziąć "papier milimetrowy", ostry ołówek i cyrkiel, narysować i odczytać współrzedne
szukanego punktu
14 sty 12:23
PW: Tak, jeżeli np. x=2−
√3, to na pewno odczytasz na papierze milimetrowym.
14 sty 12:34
J: PW.Przecież to był żart
14 sty 13:11
daras: sposób J jest najlepszy, bo nie trzeba nic liczyć
14 sty 16:48