granica funkcji
paluszek55: proszę o pomoc w granicy :
14 sty 11:47
wredulus_pospolitus:
a jakiej pomocy poszukujesz

regułę de'Hospitala znasz
14 sty 11:47
paluszek55: nie znam tej reguły , problem mam taki ,że znam wyniki ale nie wiem jak do nich dojść
14 sty 11:48
wredulus_pospolitus:
podziel licznik i mianownik przez najwyższą potęgę 'x' mianownika
14 sty 11:50
wredulus_pospolitus:
dotoczy to drugiej granicy
a w pierwszej: wskazówka:
x2−√x = x2 − √x3 + √x3 − x + x − √x
14 sty 11:52
pigor: ...,lub np.
| | x2−√x | | √x(√x3−1) | |
1) lim x→1 |
| = lim x→1 |
| = |
| | √x−1 | | √x−1 | |
| | √x(√x−1)(x+√x+1) | |
= lim x→1 |
| = lim x→1 √x(x+√x+1) = |
| | √x−1 | |
= 1(1+1+1)=
3 − szukana granica. ..

.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
14 sty 14:40
pigor: ..., a jeśli dobrze przepisany przykład, to
| | √x2+1−1 | | √1+1−1 | |
2) lm x→1 |
| = |
| = √2−1 i tyle .  |
| | √x3 | | 1 | |
14 sty 14:54