Fizyka - hydrostatyka
Maszyn: Masa stopu dwoch netali wynosi 900g. Jego pozorny ciezar w cieczy o gestosci 0.7 g/cm 3 wynosi
8.205N. Jaka masa kazdego metalu wchodzi w sklad stopu, jezeli gestosci metali wynosza
odpowiednio g1 = 10.5g/cm3 a g2=8.9g/cm3.
Prosze o dokladne rozwiazanie zadania
14 sty 11:02
daras: zastosuj średnią ważoną
14 sty 11:09
Maszyn: Ja chcem zobaczyc pelne rozwiazanie krok po kroku, bo nie mam pojecia co i jak.
14 sty 11:11
daras: i prawo Archimedesa
a po gotowca zapraszam na korepetycje
14 sty 11:12
Maszyn: Dobrze widze, ze nie ma sensu pisac.
14 sty 11:14
daras: pisz na GG
14 sty 11:16
Maszyn: Jak policzyc v1 lub v2 ?
14 sty 11:43
daras: z gęstości
14 sty 11:46
Maszyn: Ro1*v1+ro2*v2 = 900g
A wiec
V1+v2 = 113.5cm3
I licze v 1 lub v2 i podstawiam do wzoru ale gestosc wychodzi mi ujemna
14 sty 11:50
daras: a skąd ci to wyszło?
przecież są 2 niewiadome , to dołóz jeszcze jedno r−nie i uwzględnij siłę wyporu
14 sty 12:04
Maszyn: Aj wgl nierozumiem

Juz sie pogubilem
14 sty 12:07
Antek: no wlasnie jak to rozwiazac? jutro bede to mial na sprawdzianie i nie potrafie nawet tego
rozwiazac i nie wiem jak sie zabrac. Prosze o wyjasnienie co gdzie i jak
14 sty 13:08
daras: korki udzielam od 16
14 sty 16:47