mm.
muminek: jaki jest wspólny mianownik dla 18 i 19
13 sty 23:33
Maslanek: 18*19
13 sty 23:33
Ajtek:
Cześć
Maslanek 
.
A ile to jest

13 sty 23:34
asfas: 18 * 20 − 18 = 18 * 10 * 2 − 18 = 360 − 18 = 342
13 sty 23:39
Maslanek: Nieważne

. Ja bym zostawił w takiej formie
13 sty 23:40
Ajtek:
asfas wziąłeś moje pytanie poważnie
13 sty 23:40
asfas: Oczywiście, że nie, jedynie chciałem pokazać w prosty sposób na policzenie tego działania nie
używając kalkulatora.
13 sty 23:46
Ajtek:
A nie prościej 18*19=192−19?
13 sty 23:49
asfas: Jak ktoś zna na pamięć wynik 192 to można, ja podałem sposób policzenia tego w pamięci, bo
chyba każdy potrafi pomnożyć razy 10.
13 sty 23:50
Ajtek:
Niestety nie każdy, wiem co piszę. A pomnożenie wyniku jeszcze razy 2 sprawia problemy.
13 sty 23:51
asfas: No wiadomo, że nie każdy policzy, ale dla kogoś sprawnego rachunkowo nie ma to problemu i
łatwiej w głowie policzyć moim sposobem niż Twoim. Mnożenie razy 10 nie wymaga myślenia, więc
zapamiętanie jeszcze dwójki nie jest trudnością.
13 sty 23:55
Ajtek:
Masz rację, ja tematu dalej nie ciągnę

.
14 sty 00:04
Rafał28:

Liczymy połączenia
W obszarze
A: 1
B: 17
C: 72
Z obszaru C przenosimy pierwszą cyfrę do obszaru B, z obszaru B pierwszą cyfrę do A itd
A: 1
B: 17 + 7=24
C: 2
A: 1+2
B: 4
C: 2
A: 3
B: 4
C: 2
Wynik: 342
14 sty 00:43
daras: to jakiś haft ?
14 sty 08:35