planimetria
kasia:
jeśli mam |3x−1|=√5 /2
to mm 3x−1=5
13 sty 23:17
Ajtek:
Nie

|3x−1|=
√5
dla x≥0
3x−1=
√5
dla x<0
3x−1=−
√5
I rozwiązujesz w przedziałach.
13 sty 23:19
ICSP: dla x > 0 ?
Na pewno ?
13 sty 23:20
Ajtek:
Cześć
ICSP 
.
13 sty 23:20
ICSP: Witam
13 sty 23:22
kasia: ?
13 sty 23:23
Ajtek:
Masz do rozwiązania dwa proste równania liniowe. Nie bój się tego pierwiastka

.
13 sty 23:25
5-latek: Witam obu Panow

Zobaczymy czy
kasia bedzie wiedziala o co chodzi
13 sty 23:25
Kasia:
Chodzi o takie coś |3x+1|=√5+5a2 /2
13 sty 23:27
Ajtek:
Cześć
5−latek 
.
Mam nadzieję, że przestraszyła się tylko pierwiastka

.
13 sty 23:27
ICSP: jedno równanie, dwie niewiadome ?
Troszkę za mało
13 sty 23:28
Ajtek:
A jednak nie

.
Kasia zobacz mój post z 23:19. Rozwiąż pierwsze równanie. Nic nie podnoś do kwadratu

.
"dla x≥0
3x−1=
√5"
13 sty 23:29
Ajtek:
ICSP metodą starożytnych można się bawić, próbować

.
13 sty 23:30
5-latek: Wlasnie wrocilem z pracy tak sobie przegladam forum zanim wezme insuline i pojde spac
13 sty 23:32
Ajtek:
Również wpadłem na chwilę, ale dziewczęciu zagubionemu pomogę. Choć trochę

.
13 sty 23:34
Kasia:
Chodzi o to jak rozwiązać ?
13 sty 23:37
Kasia:
Czy pod modułem nie będzie wzoru skr mnożenia ?
13 sty 23:37
5-latek: Tylko co to nasze dziewcze chce tak naprawde policzyc
13 sty 23:38
Ajtek:
Piszę, proszę, żebyś nie podnosiła do kwadratu, a Ty nadal swoje

.
Dla x≥0:
3x−1=
√5
3x=
√5+1 /:3
x=....
13 sty 23:39
Kasia:
Ja się pytam czy to będzie 3x+1=5+5a
czy 9x2+6a+1=5+5a ?
13 sty 23:41
ICSP: ta druga opcja
13 sty 23:41
ICSP: 9x2 + 6x + 1 = 5 + 5a
13 sty 23:42
Ajtek:
Skąd Tobie po prawej stronie =5+5a

Dziewczyno, masz rozwiązanie prawie gotowe, patrz 23:39
13 sty 23:42
ICSP: Ajtek poprawiła przykład.
13 sty 23:44
asfas: Może podnieść do kwadratu, gdyż obie strony są nieujemne, więc dostanie dobry wynik, jedynie
trzeba zrobić to dobrze.
13 sty 23:44
Ajtek:
Nie twierdzę, że nie można. Tylko po co
13 sty 23:45
asfas: Czasem to bardzo ułatwia, aczkolwiek w tym zadaniu raczej utrudni, ale jak zaczęła już sposobem
kwadratowania to należało jej napisać, że sposób dobry, lecz rachunki nie takie.
13 sty 23:49
Ajtek:
A ja lubię zmusić do myślenia

.
13 sty 23:50