.
Piotr 10: | | 1 | | H | | H | |
Czy objętość V= |
| *H*tgα*( |
| − |
| ) jest równa objętości |
| | 4 | | tgβ | | tgγ | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
V= |
| *H3tgα( |
| − |
| ) ? |
| | 4 | | tg2β | | tg2γ | |
13 sty 23:09
wredulus_pospolitus:
o ja pitolę ... a skąd to

co to są za kąty
13 sty 23:17
wredulus_pospolitus:
to by była prawda jeżeli:
jeżeli tak ... to tak
13 sty 23:18
Piotr 10: Zbiór Andrzeja Kiełbasy

. Tak odtworzyłem sobie ten zbiór, bo mam sprawdzian z
graniastosłupów.
I wyszedł mi wynik ten pierwszy, a ta druga V to wynik z odpowiedzi. I nie wiem czy te
objętości są sobie równe, czy coś źle zrobiłem
13 sty 23:19
Piotr 10: A już wiem gdzie mam błąd, nie podniosłem do kwadratu omg
13 sty 23:20
wredulus_pospolitus:
to sprawdź czy zachodzi równość którą napisałem ... jeżeli tak ... to masz rację ... jeżeli nie
... to gdzieś jest błąd
13 sty 23:20
Piotr 10: Już jest dobrze, znalazłem ''byczek''
13 sty 23:21
MQ: To już po fakcie, ale może się komuś na przyszłość przydać.
Poprawność wyniku można zbadać analizą wymiarową.
Widać, że w pierwszym wzorze V = f(H2), więc pierwszy wzór jest błędny, bo nie może objętość
być funkcją kwadratu wymiaru liniowego (przypuszczam, że H tutaj, to jakaś wysokość czy inna
odległość).
14 sty 13:03