wyznaczyc symetryczne odbicie pkt wzgledem prostej
Birb: Wyznaczyc symetryczne odbicie pkt A( 1, −2, 0 ) wzgledem prostej o rownaniu
13 sty 22:27
Birb: up
13 sty 22:50
Aga1.: Innymi słowy: znajdź punkt symetryczny do punktu A względem danej prostej (podobnie jak na
płaszczyźnie).
Wektor kierunkowy u→=[2,4,5].
Przedstawię prostą w postaci parametrycznej.
x=1+2t
y=2+4t
z=3+5t
A'(2t,4t,5t)
Musi być spełniony warunek AA'→ ⊥u→
AA'→=[2t−1,4t+2, 5t]
Rozwiąż równanie
2(2t−1)−2(4t+2)=0
Wylicz A' , czyli środek odcinka AB.
Szukany punkt B(x,y,z) obliczysz wykorzystując wzór na środek odcinka.
14 sty 10:16