Oblicz pole odcinkakoła
p0lis: Oblicz pole odcinka koła wyznaczonego przez cięciwę dł=10cm i kąt środkowy o mierze 2/3pi rad.
Możecie mi to pokazać krok po kroku jak to zrobić, ślęczę nad tym od dłuższego czasu.
13 sty 22:26
red john:

chodzi ci o to co czerwone
13 sty 23:26
p0lis: tak dokładnie o to
13 sty 23:30
13 sty 23:36
p0lis: wzory ja znam. Jak to obliczyć
13 sty 23:39
Eta:

P(
odcinka ABC)= P(wycinka ABO)− P(trójkąta ABO)=...
| | 120o | |
Pw= |
| *πr2 =...... |
| | 360o | |
| | 1 | | 1 | |
P(ΔABO)= |
| r2*sin120o lub P(ΔABO)= |
| *10*h =... |
| | 2 | | 2 | |
teraz tylko wyznacz :
r=.... h=.... z trójkąta prostokątnego o kątach 30
o,60
o, 90
o
13 sty 23:43
p0lis: wynik z książki :
25(pi−3√3)
P = −−−−−−−−−−−−−
9
Liczyłem w taki sam sposób co ty i mi ten wynik nie wychodził
13 sty 23:47
Eta:
No i jak? dasz jakiś "głos" ?
13 sty 23:48
p0lis: bo promień to za pomocą sinusa można policzyć w trójkącie
13 sty 23:51
p0lis: sin 60 =5/r i z tego wyliczam że r =10/√3
13 sty 23:53
Eta:
| | 25(4π−3√3) | |
Poprawna odp, to : P= |
| |
| | 9 | |
13 sty 23:53
Eta:
| | 1 | | 100 | | 1 | | 5√3 | |
Pw= |
| *π* |
| = ....... P(Δ)= |
| *10* |
| =.... |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 3 | |
P(odc.)=.......
13 sty 23:57
p0lis: liczę od początku.
Po przeliczeniu zobaczę co wyjdzie
14 sty 00:01
p0lis: ale :
P(Δ) =1/2*r2*sinα
to:
100√3
p(Δ)= −−−−−−−−−−−
12
14 sty 00:09
p0lis: wychodzi jest gucio
Dzięki Bardzo
14 sty 00:15
Eta:
14 sty 00:16