fizyka
mmmx: Ludzie czy możecie wziąć to na zdrowy rozum ? zadania z fizyki : przecież to co ludzie
rozwiązują jest niedorzeczna . Ptak będzie latał przez godzine w z v=60 m/s to jakim cudem
może przelecieć 61 km czy 50.... km

? proszę o pomoc !
Dwa pociągi jadą naprzeciwko siebie po prostym torze z prędkością 30 km/h każdy. Ptak
rozwijający w locie prędkość 60 km/h wylatuje z lokomotywy jednego z pociągów, gdy są one
odległe od siebie o 60 km i leci w stronę drugiego pociągu. Doleciawszy do niego zawraca i
leci z powrotem do pierwszego itd. Jaką całkowitą drogę przeleci ptak?
13 sty 22:09
wredulus_pospolitus:
haha ... zadanie z pociągami i ptakiem

'klasyk'

13 sty 22:11
wredulus_pospolitus:
'wyjdź poza pudełko'

pytanie moje brzmi −−−− jak długo leci ptak
13 sty 22:12
Bizon:
... a przelicz te 60m/s .... na ... km/h
13 sty 22:13
wredulus_pospolitus:
Bizon ... to jest prędkość ... a ja się pytam ... ile CZASU będzie leciał ptak

Jak długo będzie on tak latał pomiędzy pociągami

Aż co się stanie

60m/s = 6*36km/h = 216km/h <−−− ptak odrzutowiec
13 sty 22:15
wredulus_pospolitus:
i tak dobrze że to ptak a nie osa
13 sty 22:15
Bizon:
... mnie nie musisz tego tłumaczyć −
13 sty 22:17
wredulus_pospolitus:
ale żeby nie było, że jest to niedorzeczne to masz:
http://dinoanimals.pl/zwierzeta/najszybsze-ptaki-swiata-top-10/
Co prawda w locie nurkowym ... ale już jeżyk (prawie) ma te magiczne 216 (170−180 to już
'blisko') km/h w normalny locie.
A to wszystko po to by się dzieci niepotrzebnie nie martwiły 'trudnymi' liczbami
13 sty 22:18
13 sty 22:20
13 sty 22:22
Bizon:
... a w naszym przypadku ... ten ptak przeleci tylko 30km ... bo on jest mądry i nie będzie
wracał tylko powiadomi nastawnię w stacji B, że dwa pociągi są na kursie kolizyjnym −
13 sty 22:22
Mila:
Oblicz po jakim czasie spotkają się pociągi− tp
Potem
Sptaka=tp*Vptaka
13 sty 22:27
13 sty 22:47
mmmx: akurat to 60 m/s nie miało byc tylko pomyłka ... tak ma byc jak w treści zadania 60 km/h
13 sty 22:48
Mila:
Maksymalna prędkość jerzyka to 130 km/godz.
Gołębia to 60km/h
sokół wędrowny w locie nurkującym – 360 km/godz (
Krótko może tak nurkować, traci dużo energii)
13 sty 22:59