Prosze o pomoc!
aga: Potrzebuje Waszej pomocy! Próbuję rozwiązać następujące zadanie:
Należy obliczyć:
a)długość odcinka o końcach K=(−5,2) i L=(3,2)
b)długość odcinka o końcach P=(25,−4) i R=(25,7)
c)pole trójkąta o wierzchołkach A=(−1,−1), B=(5,−1),C=(1,4)
d) pole trójkąta o wierzchołkach E=(−4,−2), F=(−4,1), G=(3,3).
13 sty 21:44
wredulus_pospolitus:
no i w czym masz problem przy obliczaniu długości odcinka
13 sty 21:45
PW: Wiadomo − nie zna i nie chce znać żadnego wzoru, potrzebuje tylko rozwiązania.
13 sty 21:48
wredulus_pospolitus:
PW ... a później to mi mówią że ja taki 'czarnowidz' jestem

witaj
13 sty 21:49
aga: Miałam dzisiaj to dopiero pierwszy raz na lekcji i nie potrafie tego, a nie podano mi żadnego
wzoru.
13 sty 21:50
aga: Nakierujcie jakoś chociaż, prosze..
13 sty 21:52
wredulus_pospolitus:
jakoś nie wierzę Ci, aby nauczyciel nie powiedział jak obliczyć długość odcinka
aby nie narysował tego
a Ty chociaż narysowałaś te odcinki

jakbyś narysowała punkty K i L ... połączyła je (na
kartce z kratką) to byś od razu zobaczyła jaka jest długość tego odcinka

tak samo (b)
wystarczy jednak siąść do zadania a nie załamać rączki i mówić 'ja tego nie wiem'
13 sty 21:55
PW: √(xL−xK)2+(yL−yK)2 − nie było?
Odejmujemy współrzędne iksowe, podnosimy do kwadratu, do tego dodajemy to samo, ale dla
współrzędnych igrekowych i liczymy z takiej sumy pierwiastek.
13 sty 21:56
dero2005:
długość odcinka
d = √(xL−xK)2 + (yL−yK)2
pole trójkąta
|xA,yA,1|
S = |xB,yb,1|
|xC,yc,1|
13 sty 21:57
aga: Ile agresji od razu w Was, a ja poprosiłam o nakierowanie a nie pełne rozwiązanie.
Narysowałam wszystko z tych czterech podpunktów.
I to co powiedziałeś, wystarczy mi, już wiem.
Dziękuje za pomoc!
13 sty 21:58
PW: Na wszelki wypadek mówię: to ma być jednolita kreska pierwiastka, a nie jakieś L z kreską czy K
z kreską, ten edytor niestety tak pracuje.
13 sty 21:58
13 sty 21:58
aga: takiego wzoru w pierwszej gimnazjum nie podają...
Ale przyda sie na przyszłośc.
Dziękuje
13 sty 21:59
wredulus_pospolitus:
Aga ... i cieszę się bardzo, że już wiesz.
A Wy chłopy ... wstydzilibyście się takimi wzorami rzucać gdy to zbyteczne
13 sty 21:59
PW: aga, dlaczego zarzucasz nam agresję? Myślisz, że jesteśmy frustratami, którym sprawia
przyjemność wytykanie innym braków? Nie siedzielibyśmy tutaj dla tak nikłej satysfakcji.
13 sty 22:02
aga: Tego nie powiedziałam, PW. Tylko tak mnie równo ochrzaniliście.
Bardzo dobrze, że tu jesteście, wszyscy Was doceniamy!
13 sty 22:05
PW: I jeszcze jedno − pisz na przyszłość "I gimnazjum", to się dostosujemy. A wzór z pierwiastkami
będzie jutro (to zwykłe zastosowanie twierdzenia Pitagorasa).
13 sty 22:07
aga: Będę pamiętać.
Jeszcze raz dziękuje za pomoc, dobranoc
13 sty 22:09