matematykaszkolna.pl
Prosze o pomoc! aga: Potrzebuje Waszej pomocy! Próbuję rozwiązać następujące zadanie: Należy obliczyć: a)długość odcinka o końcach K=(−5,2) i L=(3,2) b)długość odcinka o końcach P=(25,−4) i R=(25,7) c)pole trójkąta o wierzchołkach A=(−1,−1), B=(5,−1),C=(1,4) d) pole trójkąta o wierzchołkach E=(−4,−2), F=(−4,1), G=(3,3).
13 sty 21:44
wredulus_pospolitus: no i w czym masz problem przy obliczaniu długości odcinka
13 sty 21:45
PW: Wiadomo − nie zna i nie chce znać żadnego wzoru, potrzebuje tylko rozwiązania.
13 sty 21:48
wredulus_pospolitus: PW ... a później to mi mówią że ja taki 'czarnowidz' jestem witaj
13 sty 21:49
aga: Miałam dzisiaj to dopiero pierwszy raz na lekcji i nie potrafie tego, a nie podano mi żadnego wzoru.
13 sty 21:50
aga: Nakierujcie jakoś chociaż, prosze..
13 sty 21:52
wredulus_pospolitus: jakoś nie wierzę Ci, aby nauczyciel nie powiedział jak obliczyć długość odcinka aby nie narysował tego a Ty chociaż narysowałaś te odcinki jakbyś narysowała punkty K i L ... połączyła je (na kartce z kratką) to byś od razu zobaczyła jaka jest długość tego odcinka emotka tak samo (b) wystarczy jednak siąść do zadania a nie załamać rączki i mówić 'ja tego nie wiem'
13 sty 21:55
PW: (xL−xK)2+(yL−yK)2 − nie było? Odejmujemy współrzędne iksowe, podnosimy do kwadratu, do tego dodajemy to samo, ale dla współrzędnych igrekowych i liczymy z takiej sumy pierwiastek.
13 sty 21:56
dero2005: długość odcinka d = (xL−xK)2 + (yL−yK)2 pole trójkąta |xA,yA,1| S = |xB,yb,1| |xC,yc,1|
13 sty 21:57
aga: Ile agresji od razu w Was, a ja poprosiłam o nakierowanie a nie pełne rozwiązanie. Narysowałam wszystko z tych czterech podpunktów. I to co powiedziałeś, wystarczy mi, już wiem. Dziękuje za pomoc!
13 sty 21:58
PW: Na wszelki wypadek mówię: to ma być jednolita kreska pierwiastka, a nie jakieś L z kreską czy K z kreską, ten edytor niestety tak pracuje.
wredulus_pospolitus: Panowie Panowie ... spójrzcie na współrzędne tych punktów odcinki są równoległe do którejś z osi. w trójkątach przynajmniej jeden z boków jest równoległy do którejś z osi Wystarczyłoby, żeby ona to narysowała i ruszyła główką
aga: takiego wzoru w pierwszej gimnazjum nie podają... Ale przyda sie na przyszłośc. Dziękuje emotka
13 sty 21:59
wredulus_pospolitus: Aga ... i cieszę się bardzo, że już wiesz. A Wy chłopy ... wstydzilibyście się takimi wzorami rzucać gdy to zbyteczne
13 sty 21:59
PW: aga, dlaczego zarzucasz nam agresję? Myślisz, że jesteśmy frustratami, którym sprawia przyjemność wytykanie innym braków? Nie siedzielibyśmy tutaj dla tak nikłej satysfakcji.
13 sty 22:02
aga: Tego nie powiedziałam, PW. Tylko tak mnie równo ochrzaniliście. Bardzo dobrze, że tu jesteście, wszyscy Was doceniamy!
13 sty 22:05
PW: I jeszcze jedno − pisz na przyszłość "I gimnazjum", to się dostosujemy. A wzór z pierwiastkami będzie jutro (to zwykłe zastosowanie twierdzenia Pitagorasa).
13 sty 22:07
aga: Będę pamiętać. Jeszcze raz dziękuje za pomoc, dobranoc emotka
13 sty 22:09