Dany jest graniastosłup prosty, którego podstawą jest trójkąt prostokątny. Przyp
aS :): Dany jest graniastosłup prosty, którego podstawą jest trójkąt prostokątny. Przyprostokątne tego
trójkąta mają długość 5 i 12. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej wiedząc, że
powierzchnia boczna jest kwadratem.
Chciałem zapytać ile wynosi wysokość graniastosłupa
13 sty 21:29
stanisław:
sprawdź dokładnie czy treść tego zadania jest dobrze przepisana! coś tu niepasuje
13 sty 21:39
dero2005:
h = a+b+c
c = √a2+b2
a = 5
b = 12
13 sty 21:40
aS :): Wszystko się zgadza na 100%
13 sty 21:41
aS :): Czyli wysokość graniastosłupa równa się 30 ?

na pewno ? ^^
13 sty 21:43
stanisław:
no tak!
ale nie wiem skąd dero2005 wziąłeś się ten wzór h = a+b+c
13 sty 21:46
dero2005:
jeżeli treść zadania jest taka jaka jest to można się domyślić że powierzchnia boczna po
rozwinięciu jest kwadratem i h = 30
13 sty 21:47
dero2005:

h = a+b+c
13 sty 21:50
aS :): ok ok

dzięki dero
13 sty 21:52
stanisław:
ok.teraz już wiem, wszystko przez treść zadania!
dziękuje
13 sty 21:53