Gembson: 1. W każdym przypadku zacznij od wyznaczenia Dziedziny → Mianownik z x−em musi być ≠ 0
dla Przykładu 1 D: x≠0 i x+1≠0 ⇒ x≠−1
| | 4 | |
dla przykładu 2 D: x−1≠0 ⇒ x≠1 i 3x+4≠0 ⇒ x≠ |
| |
| | 3 | |
2. W takim przypadku jak przykład drugi możesz przemnożyć NA KRZYŻ
to znaczy, że licznik ułamka po LEWEJ stronie mnożysz razy mianownik ułamka po PRAWEJ
i licznik ułamka po PRAWEJ mnożysz przez mianownik ułamka po LEWEJ
Otrzymujesz: 3x(3x+4)=(x−1)(2x+3)
9x
2 + 12x = 2x
2 + 3x − 2x −3 / wszystko przenoszę na lewą stronę
7x
2 + 11x + 3 = 0
dalej delta i.t.d.
PS: 1. Mogłem zrobić błąd w liczeniu, ale zamysł ZAPAMIĘTAJ
2. Czy w przykładzie 1. ma być MINUS czy RÓWNA SIĘ?