s
1 Zadanie.: Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 8 dm, a wysokość ściany bocznej 5
dm. Oblicz Pc i V
13 sty 21:24
stanisław:
Pc = Pp +Pb = a2 + 4*12*a*h = 82 + 2*8*5 = 64 + 80= 144
V = 13*Pp *H = 13*82*3 = 64
13 sty 21:30
Gembson:

Z treści zadania:
a = 8dm
h = 5dm
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 | |
W środku ostrosłupa powstaje trójkąt RÓWNOBOCZNY o przyprostokątnych: H i b= |
| a (a=8 ⇒b=4 |
| | 2 | |
) i przeciwprostokątnej h = 5dm
1. POLE POWIERZCHNI
POLE POWIERZCHNI OSTROSŁUPA to pole podstawy (kwadrat) i 4 x pole powierzchni bocznej (4xpole
trójkąta)
Pc = Pp + Pb
| | 1 | |
Pc = a2 + 4 x ( |
| a x h) |
| | 2 | |
Pc = 64 + 4 x ( 4 x 5 )
Pc = 133 dm
2
2. OBJĘTOŚĆ OSTROSŁUPA
V = Pp x H
z czerwonego trójkąta prostokątnego, na mocy Twierdzenia Pitagorasa obliczam H
H
2 = 25 − 16
H = 9
V = 64 x 3 dm
3
V = 192 dm
3
13 sty 21:47
Gembson: sprawdzę moje obliczenia!
13 sty 21:49
Gembson: UWAGA ODNOŚNIE MOJEGO ROZWIĄZANIA!
1. POLE POWIERZCHNI CAŁKOWITEJ
Popełniłem bład przy wpisaniu wyniku ma być 144dm2
2. OBJĘTOŚĆ
Podczas obliczania H z Pitagorasa, przez pośpiech zapisałem bez pierwiastka, stąd objętość
wyszła 3 razy za duża V = 64 dm3
13 sty 21:53