Jeśli ktoś mi pomoże to będę bardzo wdzięczny!
Asz. : 1 Oblicz PC i V graniastosłupa prawidłowego trójkątnego, którego wszystkie krawędzie maja
długość 4√3 cm.
2. W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna graniastosłupa o długości 2√6 tworzy z
płaszczyzna podstawy (przekątną podstawy) kąt 60 stopni.
3. Oblicz PC i V czworościanu foremnego o krawędzi 4 cm.
4. Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 6 dm, a wysokość ściany
bocznej 5 dm. Oblicz PC i V
1.Oblicz PC i V Graniastosłupa prawidłowego trójkątnego, którego wszystkie krawędzie mają
długość 2√3 cm.
2. W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątną graniastosłupa o długości 4√6 tworzy z
płaszczyzną kąt 60 stopni. Oblicz PC i V graniastosłupa.
3. Oblicz Pc i V czworościanu foremnego o krawędzi 6 cm.
4. Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 8 dm, a wysokość ściany
bocznej 5 dm. Oblicz PC i V
13 sty 20:59
Asz.: 1 Oblicz PC i V graniastosłupa prawidłowego trójkątnego, którego wszystkie krawędzie maja
długość 4√3 cm.
2. W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna graniastosłupa o długości 2√6 tworzy z
płaszczyzna podstawy (przekątną podstawy) kąt 60 stopni.
3. Oblicz PC i V czworościanu foremnego o krawędzi 4 cm.
4. Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 6 dm, a wysokość ściany
bocznej 5 dm. Oblicz PC i V
1.Oblicz PC i V Graniastosłupa prawidłowego trójkątnego, którego wszystkie krawędzie mają
długość 2√3 cm.
2. W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątną graniastosłupa o długości 4√6 tworzy z
płaszczyzną kąt 60 stopni. Oblicz PC i V graniastosłupa.
3. Oblicz Pc i V czworościanu foremnego o krawędzi 6 cm.
4. Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 8 dm, a wysokość ściany
bocznej 5 dm. Oblicz PC i V
13 sty 21:10
Asz.: 1 Oblicz PC i V graniastosłupa prawidłowego trójkątnego, którego wszystkie krawędzie maja
długość 4√3 cm.
2. W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna graniastosłupa o długości 2√6 tworzy z
płaszczyzna podstawy (przekątną podstawy) kąt 60 stopni.
3. Oblicz PC i V czworościanu foremnego o krawędzi 4 cm.
4. Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 6 dm, a wysokość ściany
bocznej 5 dm. Oblicz PC i V
1.Oblicz PC i V Graniastosłupa prawidłowego trójkątnego, którego wszystkie krawędzie mają
długość 2√3 cm.
2. W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątną graniastosłupa o długości 4√6 tworzy z
płaszczyzną kąt 60 stopni. Oblicz PC i V graniastosłupa.
3. Oblicz Pc i V czworościanu foremnego o krawędzi 6 cm.
4. Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 8 dm, a wysokość ściany
bocznej 5 dm. Oblicz PC i V
13 sty 21:10
stanisław:
zad 3
Pc = a
2√3 = 6
2√3 = 36
√3
| | a3 √2 | | 63 √2 | | 216 √2 | |
V = |
| = |
| = |
| = 18√2 |
| | 12 | | 12 | | 12 | |
13 sty 21:13
stanisław:
zad4
Pc = Pp +Pb = a2 + 4*12*a*h = 82 + 2*8*5 = 64 + 80= 144
V = 13*Pp *H = 13*82*3 = 64
13 sty 21:24