Wartość bezwzględna
Bodek: Rozwiąż równanie:
Iix−1I−Ix−3II=2
13 sty 20:52
Bodek: Ix−1I−Ix−3I=2 lub Ix−1I−Ix−3I=−2 − sprzeczności i teraz zajmuję się pierwszym równaniem?
13 sty 21:07
Bizon:
... a dlaczego sprzeczność

−
13 sty 21:15
Bodek: bo wartość bezwzględna nie może być mniejsza od zera? tak
13 sty 21:35
Bizon:
1o ...dla x∊(−∞,1)
|−x+1+x−3|=2 ⇒ 2=2 czyli cały przedział
2o ... dla x∊<1,3)
|x−1+x−3|=2 ⇒ |2x−4|=2 ⇒ |x−2|=1 x=1 lub x=3
w przedziale tylko x=1
3o ... dla x∊<3,∞)
|x−1−x+3|=2 ⇒ 2=2 czyli cały przedział
W sumie x∊R\(1,3)
13 sty 21:35
Bizon:
ale różnica modułów może być ujemna |x−1|−|x−3|=−2
13 sty 21:37
Bodek: to mam pytanie jeżeli będę miał taki przykład Ix−2I+Ix−4I<−5 to jest to również sprzeczność?
13 sty 21:37
Bizon:
zauważ, że ta różnica jest spełniona dla dowolnego x<1
13 sty 21:38
Bodek: aha, różnica może być ujemna, ale suma już nie. jeszcze jedno, jeżeli jest podwójna wartość to
mogę ją połączyć w jedną tak jak w tym przypadki?
13 sty 21:39
Bizon:
|x−2|≤−5 sprzeczność
|x−4|≤−5 sprzeczność
|x−2|−|x−4|≤−5 musisz policzyć i udowodnić, że to jest sprzeczność
13 sty 21:43
Bodek: na przykład jak będę miał takie zadanie na maturze (zad3) to muszę je na początku rozwiązać i
udowodnić ze sprzeczne?
13 sty 21:51
Bizon:
... "strzelać" można na części zamkniętej −
13 sty 21:54