określ wzajemne polożenie okregów
kasia : Pomozcie prosze okreslic wzajemne polozenie okregow
x2 + y2 −8x+4y+2=0
(x+1)2 + (y−5)2 = 4
13 sty 20:12
Ewa: Ułóż z tego układ równań i rozwiąż:
jeśli wyjdą Ci dwie odpowiedzi −> okręgi się przecinają
jesli wyjdzie Ci jedna odpowiedź −> są styczne
jesli wyjdzie brak rozwiązań −> są rozłączne
13 sty 20:18
kasia : A mogla bys mi powiedziec jak? Jak serio nie rozumiem ;x
13 sty 20:22
Ewa: Masz układ złożony z tych dwóch równań, w drugim korzystasz ze wzoru skróconego mnożenia na
kwadrat sumy, żeby się pozbyć nawiasów, do tego momentu rozumiesz?
13 sty 20:24
kasia : No okej. Ale co ja moge zrobic z pierwszym jezeli mam i kwadraty i zwyke liczby?
13 sty 20:26
Ewa: Czekaj, można łatwiej

Każdy z tych wzorów opisuje nam okrąg, więc można je po prostu
narysować i zobaczyć na rysunku jak to wygląda
13 sty 20:28
kasia : Omnomnomno. Dla mnie to czarna magia ;c a musze to zrobic zeby miec 2 na polrocze
13 sty 20:30
Ewa: Spójrz w tablice, tam masz wzory na okręgi, wyznacz z nich sobie środki i promienie
13 sty 20:33
kasia : No postaram sie to zrozumiec. Ale watpie. Dziekuje za poswiecony czas
13 sty 20:34
Ewa: to nie jest trudne

weź tablice matematyczne: tam masz w dziale geometrii analitycznej wzory
na równanie okręgu, spróbuj najpierw ogarnąć to drugiej równanie, jest łatwiejsze
13 sty 20:39
kasia: jak sie nie mylę to w tym drugim wyszlo:
S1(−2,10)
r1=2
zgadza sie?
13 sty 20:54
kasia: S1(2,10)
13 sty 20:54