Chemia - mole;/ pomocy!!!!! W wyniku reakcji chemicznej 22g żelaza (II) FeS z k
kosa234: W wyniku reakcji chemicznej 22g żelaza (II) FeS z kwasem chlorowodorowym HCl otrzymano m.in
siarkowodór H2S. Oblicz, ile decymetrów sześciennych siarkowodoru, odmierzonego w warunkach
normalnych, otrzymano jeżeli wydajność reakcji chemicznej wynosiła 85%.
13 sty 19:49
kosa234: Może ktoś z chemii tu jest ? xp
13 sty 19:53
Jędruś: jeszcze aktualne?
13 sty 22:06
Jędruś: FeS+2HCl→FeCl2 + H2S
widać, że z 1 mola FeS powstaje 1 mol H2S, masa molowa FeS = 56+32=88g:
88g FeS →1mol = 22,4 dm3 H2S
22g FeS →x dm3 H2S
x=22,4*22/88=5,6 dm3 i mnoźysz przez 0,85 (wydajność) i masz 5,6*0.85=4,76 dm3 H2S
chyba się nie pomyliłem...
13 sty 22:14
kosa234: tak dziękuję bardzo
14 sty 17:56
ktosktos: Dobrze to jest? Bo mi sie wydaje ze zamiast 22 trzeba postawić masę H2S. Wytłumaczy ktoś?
29 lis 15:22