miejsce zerowe funkcji
patrycja: jak obliczyć miejsce zerowe funkcji?
przykłady
a) f(x) = √x+5
b) f(x) = √2x / x−7 <−−− ułamek
13 sty 19:39
PW: A zwyczajnie po chamsku:
f(x) = 0 ⇔√x+5 = 0 ⇔...
Miejsce zerowe to właśnie ten szukany x, dla którego funkcja przyjmuje wartość 0.
13 sty 19:41
patrycja: niestety nadal nie wiem jak się za to zabrać..
13 sty 19:44
PW: Nie wiesz jak rozwiązać równanie
√x+5 = 0?
To pomyśl: jaka liczba spierwiastkowana daje 0?
13 sty 19:50
Hajtowy:
√x+5=0 || 2
x+5=0
x=−5
13 sty 19:52