Proszę o pomoc/ podpowiedz Pole trapezu jest równe 72cm^2,
Adam: Proszę o pomoc/ podpowiedz
Pole trapezu jest równe 72cm2, zaś pole koła wpisanego w ten trapez wynosi 16π
Oblicz dlugość ramion trapezu w przypadku gdy trapez jest
a) równoramienny
Wyliczyłem z Pola koła promień wyszedł r = 4 ⇒ h = 2r = 8
podstawilem:
72cm2 = 1/2 * ( a + b ) * 8 |*2
8a + 8b = 144
8a = 144 − 8b
a= 18 − b
Co dalej?
13 sty 19:33
Adam: hmm?
13 sty 19:50
Adam: proszę o pomoc
13 sty 20:00
Adam: :(
13 sty 20:09
13 sty 20:27
Bizon:

skoro a+b=18
| | a+b | |
to pole trapezu P= |
| h=18r |
| | 2 | |
a jednocześnie:
| | ar | | br | | cr | |
P= |
| + |
| +2 |
| . policzysz −  |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
13 sty 20:48
mat-faz: Bezsens. W trapez wpisano okrąg, więc zachodzi własność a+b=c+d.
Z pola koła wyliczamy, że r=4, więc wysokość trapezu h=8.
Pole trapezu to (a+b)*82 i ze tego wyliczamy, że a+b=18.
I podstawiamy: 18=2c, c=9cm.
11 mar 20:31