Fizyka PILNE
Fizyka: Witam, mógłby ktoś mi pomóc z tymi zadaniami? NA JUTRO
1. Na jakiej najkrótszej drodze wyhamuje samochód jadący z prędkością v = 54 km/h. Współczynnik
tarcia 0,6.
2. ciało mające v=5 m/s na dole równi, która jest nachylona pod kątem 30 st., wjeżdza na nią i
pokonuje drogę 2 m. Oblicz wspólczynnik tarcia.
3. Kolejka o ciężarze 1700kN wjeżdza na równię o nachyleniu 3 st. Moc kolejki wynosi 440kW,
tarcie 12kN. Z jaką największą predkoscią kolejka może wjechać na górę?
13 sty 19:30
Ja: jaki chłop, a krzysiu paczy
13 sty 20:04
K. Chałupka : 1.Proponuję skorzystać ze wzoru na pracę tarcia i porównać go do E kinetycznej.
2.Energia kinetyczna będzie równa energii potencjalnej i pracy tarcia.
3.W ruchu jednostajnym prostoliniowym siła spychająca i tarcie są równe sile ciągnącej, później
wystarczy przekształcić i podstawić w odpowiednie miejsce wzór P=F*V.
13 sty 20:11
lubi : 1. v0 = 54 km/h *0.28 = 15 m/s
f= 0,6
v=0
s= ?
ΔE = Wt
m*v0
2 / 2 = T * s
m*v0
2/2 = f* mg*s / *2
m*v0
2 = 2fmgs
masy się skrócą i zostaje:
v0
2 / 2fg = s
podstawiamy liczby i wychodzi w przybliżeniu 19 metrów.

3.
Q= 1700 kN
α = 3 st.
P = 440 kW
T= 12 kN
V= ?
F= Fs + T
F = Q sinα + T
V = P/F
V = P/ Qsinα + T
podstawiamy i wychodzi w przybliżeniu 4,4 m/s
13 sty 20:11
Jędruś: 1. En. kinetyczna = praca siły tarcia na drodze s
mv2/2 = μmgs upraszczamy m:
v2/2 = μgs
s= v22μg oblicz... wstaw v=15 m/s po przeliczeniu na SI
pozostałe może za chwilę...
13 sty 20:27
K.Chałupka: Same szmaty wam powstawiam za to
14 sty 10:08