dziedzina i miejsce zerowe funkcji
zadanie: podaj dziedzinę i miejsce zerowe funkcji f.
f(x) = √2x+5 / x <− to jest ułamek
błagam niech ktoś szybko wytłumaczy jak to wszystko się oblicza.
13 sty 19:19
Ewa: D: x ≠ 0 (bo jest w mianowniku)
i 2x + 5 ≥ 0 (pod pierwiastkiem nie może być ujemna), to sobie wylicz już

M zerowe, to miejsce, gdzie f(x) = 0 , postawiasz to i liczysz jak zwykłe równanie
13 sty 19:24
zadanie: czyli to co mamy w liczniku to też obliczamy?
13 sty 19:27
zadanie: to co jest w mianowniku, czyli x ≠ 0 − pozostaje bez zmian, tak?
13 sty 19:28
Mila:
√2x+5=0 i x∊D
13 sty 19:29
Mila:
D:
2x+5≥0 i x≠0
2) Miejsce zerowe
√2x+5=0
2x+5=0
13 sty 19:31
zadanie: obliczyłam 2x+5>0 wyszło − 52
13 sty 19:31