matematykaszkolna.pl
Udowodnij, że Ewa: rysunekDowód geometryczny "Udowodnij, że pola trójkątów są równe." Nie jest nic napisane, że jest to równoległobok, dlatego nie jestem pewna, bo gdyby było z góry powiedziane, że to równoległobok to wiem jak to zrobić emotka Ale tak, to kicha ...
13 sty 19:17
PW: Bez tego ani rusz. Jeżeli jedna z przekątnych została podzielona na odcinki o długościach m1 i m2, zas druga na odcinki n1 i n2, to pola wskazanych trójkatów są równe
 1 1 

m1n1sinα i

m2n2sinα,
 2 2 
jeżeli α jest kątem występującym w obu trójkątach (kąty wierzchołkowe). Musiałoby więc być m1n1 = m2n2 (przekątne musiałyby dzielić się proporcjonalnie:
 m1 n2 

=

,
 m2 n1 
a takiego twierdzenia dla dowolnego czworokąta chyba nie ma. Dla równoległoboku jest to natomiast oczywiste (przekątne dzielą się na połowy).
13 sty 19:39
Ewa: No właśnie! dzięki emotka
13 sty 19:50
PW: A wiesz jakie czworokąty na pewno spełniają warunek zadania? (bo nie tylko równoległoboki).
13 sty 19:55
Ewa: Bodajże trapez równoramienny jeszcze, a jeśli równoległobok to i prostokąt, kwadrat
13 sty 19:58
PW: emotka Tak, dla mnie one wszystkie są trapezami równoramiennymi. Myślę jednak, że tak jest w dowolnym trapezie − "górny" i "dolny" trójkąt są podobne, a więc mają boki odpowiednio proporcjonalne.
13 sty 20:35