matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Bryły obrotowe
Kleo:
W stożek o promieniu podstawy r=1 cm i tworzącej l=3cm wpisano kulę. Oblicz pole powierzchni kuli.
13 sty 19:14
dero2005:
r = 1 l = 3 H =
√
l
2
− r
2
= 2
√
2
r
R
=
l
H−R
√
2
R =
2
S = 4πR
2
=
13 sty 22:21