Punkt M jest środkiem odcinka KL czy podana równość jest prawdziwa ?
misiaa: Punkt M jest środkiem odcinka KL czy podana równość jest prawdziwa ?
a)
→
KM = −1/2 LK
→
b)KM=−LM
13 sty 19:11
misiaa: umie ktoś zrobić
13 sty 19:12
Mila:

K=(x
k,y
k)
L=(x
L,y
L)
LK
→=[x
k−x
L,y
k−y
L]
| | xk+xL | | yk+yL | | xL−xk | | yL−yk | |
KM→=[ |
| −xk, |
| −yk]=[ |
| , |
| ]= |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| [xL−xk,yL−yk]= |
| KL→=− |
| LK→ |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
b) rozwiązuj podobnie
13 sty 19:27