prawdopodobieństwo- podobno łatwe :)
mysza: 1. W pudełku jest 20 żarówek w tym 4 przepalone. Losujemy 3 żarówki. Jakie jest
prawdopodobieństwo wylosowania:
a)samych dobrych żarówek
b)2 żarówek dobrych
c)przynajmniej 1 złej
2.W zestawie I są 4 zadania łatwe i 15 trudnych, a w zestawie II 10 łatwych i 8 trudnych.
Rzucamy monetą. Jeżeli wypadnie orzeł to liczymy jedno zadanie z zestawu I, a jak wypadnie
reszka to zadanie z zestawu II. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosujemy łatwe zadanie?
3.Mamy 2 pudełka. W obu są białe i czarne kule. Jak wypadnie parzysta ilość oczek to jakie jest
prawdopodobieństwo wylosowania białych kul.
Proszę o szybkie rozwiązanie, zrozumiałe abym mogła rozkminić o co w tym chodzi

Z góry dziękuję!
13 sty 19:00
mysza: czy może mi to ktoś wytłumaczyć?
13 sty 19:17
13 sty 19:19
mysza: czy jest to całe rozwiązanie czy muszę jeszcze coś wyliczyć z tego?
13 sty 19:32
mysza:
13 sty 20:08
Aga1.: | | IAI | |
Musisz wyliczyć i podstawić do wzoru P(A)= |
| |
| | IΩI | |
13 sty 22:26
mysza: 1.a.
P(A)=4/1140=1/285
czy o to chodziło
13 sty 23:22
mysza: jak zrobić pozostałe podpunkty?
13 sty 23:23