Różnowartościowość, "na" obraz i przeciwobraz
Taka: 1.Sprawdź czy funkcja f(n,k)=2n−k jest różnowartościowa i "na"? f:N2→Z, Z−całkowite
Wiem, że jest różnowartościowa i nie jest na lecz jak to udowodnić?
2. Wyznacz obraz A={0,1}xN.
Tutaj nie wiem jak mam uwzględnić to {0,1}, bo jak by było np. {1} to porostu podstawiam a
tutaj?
3. Wyznacz przeciwobraz B={3}
Tu już nic nie wiem.
Proszę o pomoc!
13 sty 18:36
MQ: Ad 1.
Nie wydaje mi się, żeby była różnowartościowa, bo np. dla każdej pary (n,k)=(n,2n) f(n,k)=0.
13 sty 18:47
Taka: Rzeczywiście.
13 sty 18:51
Taka: A wiesz co z resztą?
13 sty 18:51
MQ: I jest na.
13 sty 18:53
Taka: .... ale dla (n,k)=(1,k) f(n,k)=2−k, gdzie k ∊N wtedy Zw=(−∞, 1>, oczywiście całkowite z tego
przedziału, czyż nie?
13 sty 19:07