Wykaż że liczba jest podzielna przez 16
ulixor: Witam mam problem z takim zadaniem. Wykaż, że jeśli n ∊ N, to liczba
3n+2+5*3n+3+5n+2+7*5n jest podzielna przez 16. Próbowałem to rozpisać i wyszło mi
coś takiego, ale nie wiem co dalej z tym zrobić
32*3n+5*33*3n+52*5n+7*51*5n
13 sty 18:14
Janek191:
Czy nie ma pomyłki w treści zadania ?
13 sty 18:22
Bizon:
3n+2(1+15)+5n(25+7)=16(3n+2+2*5n)
13 sty 18:27
Janek191:
= 32 *3n + 5*33*3n + 52*5n + 7*5n = 9*3n + 135*3n + 25*5n + 7*5n =
= 144*3n + 32*5n = 16* ( 9* 3n + 2* 5n) = 16* k − liczba podzielna przez 16
13 sty 18:27
ulixor: Nie przepisałem tak jak jest w zbiorze.
13 sty 18:28