matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż całkę trygonometryczną
karola:
∫ sin
3
x cos
3
x dx
13 sty 18:14
MQ:
podstaw sinx=t
13 sty 18:22
AS:
1
1
J = ∫sin
3
x*cos
3
xdx = ∫
sin
3
(2x)dx =
∫sin(2x)*(1 − cos
2
(2x))dx
8
8
Podstawienie: cos(2x) = t , −2sin(2x)dx = dt , sin(2x)dx = −dt/2
1
−dt
−1
t
3
1
J = ∫
*
*(1 − t
2
) =
(t −
) =
*(t
3
− 3*t)
8
2
16
3
48
Po podstawieniu za t mamy
1
J =
(cos
3
(2*x) − 3*cos(2*x)) + C
48
13 sty 19:17