dwa ostatnie zadania.
mati992: 1.W trójkącie prostokątnym jeden z kątów ma miare 45 stopni a przeciwprostokątna ma długośc
6cm. Oblicz pole i obwód tego trójkąta
2.Oblicz pole trójkąta równoramiennego któego ramię ma długość 6cm, a kąt miedzy ramionami ma
miare 60 stopni
13 sty 17:42
Aga1.: 1.Przeciwprostokątna c=6cm. Jeśli jeden z katów w trójkącie prostokątnym ma 45
0 to drugi ostry
też ma 45
0, a trójkąt jest równoramienny, o równych przyprostokątnych długości a.
Np. z twierdzenia Pitagorasa
a
2+a
2=c
2
Oblicz a.
Obwód=2a+c=
dokończ.
13 sty 17:48
mati992: to po co liczyć z tw. Pitagorasa jesli przeciwprostokątna ma 6cm a ramienia tez maja po 6. Czy
sie myle?
13 sty 18:28