:))
Klaudia544: W trójkącie prostokątnym o krótszej przyprostokątnej długości 5cm i przeciwprostokątnej
długości 13 cm. Oblicz wartość wyrazenia √1−sinα + tgα gdzie kąt α jest mniejszym kątem
ostrym w tym trójkącie. Od czego to zacząc?
13 sty 17:22
Klaudia544: Nikt nie wie jak to zrobic?
13 sty 17:32
Rafał28:

x=5, y=13
Wiedząc, że x to najmniejszy bok trójkąta na przeciwko tego boku leży najmniejszy kąt w
trójkącie.
z tw. Pitagorasa z=12
Podstawić i policzyć.
13 sty 17:38
13 sty 18:01
mati992: w liczniku to bedzie 2*2*2 a w mianowniku?
13 sty 18:03
mati992: nie wiecie jak to rozpisac?
13 sty 18:29