Zastosowanie elementów kombinatoryki do obliczania prawdopodobieństw zdarzeń
Kamix: Witam!
Mam problem z takim zadankiem. W ogóle to już jestem sfrustrowany tą kombinatoryką i początkiem
prawdopodobieństwa....
Z klasy liczącej 13 chłopców i 17 dziewcząt wybieramy 4−osobową delegację. Oblicz
prawdopodobieństwa zdarzeń:
A − w skład delegacji weszły trzy dziewczyny,
B − w skład delegacji wszedł co najmniej jeden chłopiec.
Proszę o wytłumaczenie tak "po szkolnemu"
13 sty 17:05
Maslanek: A − bierzesz najpierw trzy dziewuchy i dobierasz do nich jednego chłopoka
| | | | | |
Czyli |A|= | * | − dobrałeś właśnie 4 osobową delegację. |
| | | |
B − weź zdarzenie przeciwne, bo mniej liczenia. Czyli:
B' − nie ma żadnego chłopca.
13 sty 17:07
Kamix: Maslanek, czy oby na pewno?
| (17) | | (13) | |
| * |
| =680*13=8840 (te ułamki to miałbyć symbol Newtona, ale troszkę nie |
| (3) | | (1) | |
wyszło
| | 1768 | |
W odpowiedziach mam P(A)= |
| |
| | 5481 | |
Co do B to na tym etapie nie używaliśmy pojęcia zdarzenie przeciwne, więc nie mam pojęcia co to
jest. Jesteśmy na naprawdę wstępnej fazie z prawdopodobieństwa.
13 sty 17:15
Kamix: up
13 sty 17:28
Rafał28:
Po lewej masz dział prawdopodobieństwo.
Podobne zadania:
1513,
1514.
13 sty 17:48
13 sty 17:50
Janek191:
| | 30 ! | | 27*28*29*30 | |
= |
| = |
| = 9*7*29*15 = 27 405 |
| | 4 ! * 26 ! | | 1*2*3*4 | |
| | 17 ! | | 15*16*17 | |
= |
| = |
| = 5*8*17 = 680 |
| | 3 ! * 14 ! | | 1*2*3 | |
więc
I A I = 680*13 = 8 840
| | 8 840 | | 1 768 | |
P( A) = |
| = |
| |
| | 27 405 | | 5 481 | |
13 sty 17:56
Janek191:
Co najmniej jeden chłopiec , to 1 lub 2 lub 3 lub 4 chłopców.
więc
13 sty 18:00
Janek191:
Co najmniej jeden chłopiec , to 1 lub 2 lub 3 lub 4 chłopców.
więc
13 sty 18:00
Kamix: Dzięki wielkie Janek
13 sty 18:04