Dowód
Mari: Udowodnij, że funkcja ℕ−>ℕ∍(n,m)−> 2n(2m+1) ∊ℕ\{0} jest bijekcją.
13 sty 16:44
Maslanek: Zacznijmy od iniekcji.
Przypuśmy, że jest przeciwnie. Tzn. istnieją (n,m) i (x,y)∊N
2 takie, że 2
n(2m+1)=2
x(2y+1)=a
Rozważmy przypadki:
(1) a jest nieparzyste. Wtedy n=x=1 i z równości (2m+1)=(2y+1) wynika, że x=y.
(2) a jest parzyste (czyli n,m≥1)
Ustalmy pewną liczbę h=max{x,y}
a jest rozkładalne na czynniki pierwsze tylko w jeden sposób. a=2
h*(2k+1); k∊N.
Stąd n=x=h i 2k+1=2y+1=2m+1.
Czyli funkcja jest iniekcją.
−−−−−−−−−−−−−−−−−
Jeśli chodzi o suriekcję, to nie wiem
13 sty 17:00
Maslanek: Bez sensu to jest co wyżej − jeśli (n,m)∊N2, to a nie może być nieparzyste...
13 sty 17:02