potęga o wykładnku wymiernym
xxx: Mógłby mi ktoś pomóc w dwóch ostatnich przykładach z zadania z gwiazdką, bo jakoś nie wiem jak
mam z nimi postąpić. Sprawdźcie czy robię dobrze i powiedźcie co dalej
Wiedząc, że przybliżenie liczby 100−34 jest równe 0,031623, wyznacz przybliżenia liczb:
*c)10 −12
*d) 10 23
*c)10 −12 = 10 −34 + 14 = 10 14 = p4 {10} * 0,031623=
następny przykład zrobiłam tak samo i doszłam do tego samego momentu, co dalej?
13 sty 16:24
xxx: te ułamki są w potędze
13 sty 16:26
Mila:
100−34=(102)−34=10−32=0,031623,
c)10−12=102−32=102*10−32=100*0,031623=3,1623
13 sty 17:27
xxx: dziękuję, na to bym nie wpadała
13 sty 17:41