To na jutro
Ola: Za 2 i 3/5 kg bananów mama zapłaciła 13 zł. Ile kosztował 1kg bananów? Plisss podajcie mi ale w
ułamkach.
13 sty 15:45
Maslanek: | | 3 | |
Rozwiąż równanie 2 |
| x=13 |
| | 5 | |
13 sty 15:47
pigor: ..., może tak
| 13 | |
| = 13 : 2,6= 5zł za 1kg bananów . ...  |
| 2,6 | |
13 sty 15:48
J: x−cena kilograma
| | 3 | | 13 | | 5 | |
2 |
| *x=13 ⇔ |
| *x=13 ⇔x= 13* |
| ⇔x= 5 |
| | 5 | | 5 | | 13 | |
13 sty 15:49
J: Myśle, że 2,6 wprowadzi lekkie zamieszanie
13 sty 15:50
Ola: Ale o co chodzi z tym 2,6?
13 sty 15:55
J: | | 3 | | 6 | |
A nie mówiłem.. 2 |
| = 2 |
| = 2,6  |
| | 5 | | 10 | |
13 sty 15:58
Ola: AAA
13 sty 15:59
Ola: No to ja juz nie wiem jak to zapisać
13 sty 16:00
J: Wszędzie dostajesz ten sam wynik. Cena wynosi 5 zł/kg. W poście napisałaś: "podajcie mi ale w
ułamkach", więc...
13 sty 16:06
Ola: No bo ty napisałeś jakieś strzałki ale ja nie wiem jak to napisać...
13 sty 16:08
J: Czy chodzi Ci może o znak "⇔" ?
13 sty 16:10
Ola: Tak
13 sty 16:11
J: Znak "⇔" w matematyce oznacza: "jest równoważne", albo "wtedy i tylko wtedy ".
Np. x −2 = 0 ⇔(jest równoważne) x=2
13 sty 16:13
Ola: Dziekuje Ci bardzo
13 sty 16:15
J: Nie ma za co.Grunt,że rozumiesz.
13 sty 16:16
daras: to jest poziom wczesnej SP więc bez strzałek
13 sty 17:41
J: Rozumiem.. Czyli jedno pod drugim
13 sty 17:46