matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Potęgowanie liczb zespolonych
Seo:
i
21
=
(−7+7i)
5
21π
21π
i
21
=1*(0+i)=cos
+isin
=i
2
2
√
2
√
2
7π
7π
(−7+7i)
5
=(7
√
2
)
5
(−
+
i)=67228
√
2
(
+isin
2
2
4
4
√
2
1
)=67228
√
2
(
−
)
2
2
i
Taki będzie wynik,
czy jakoś inaczej powinienem to
√
2
1
67228
√
2
(
−
)
2
2
wyliczyć
13 sty 15:17
Maslanek:
i
21
=i*i
20
=i*i
2*10
=i*(−1)
1
0=i
3*pi
Dla 2: α=
4
Nie wiem czy wyniki są takie same? Chyba tak. Usuwasz jeszcze niewymierność z mianownika.
13 sty 15:22