Jak to policzyć?
Kamil: Jak to policzyć?
2lnx+3=0
13 sty 14:40
Janek191:
2 ln x + 3 = 0 , x > 0
2 ln x = − 3
ln x = −1,5
x = 10
−1,5
13 sty 14:50
J: Tutaj jest chyba ln x , a nie log x.
13 sty 14:55
Janek191:
Faktycznie !
x = e−1,5
==========
13 sty 14:58
J:
13 sty 15:01
Kamil: a moglbys mi powiedziec skad to e−1,5, skąd to e? za ln jest e podstawione czy jak ; c?
13 sty 15:21
J: Podstawą logarytmu naturalnego jest liczba "e". Tu masz: lnex = −1,5 ⇔ x = e−1,5
13 sty 15:33
Kamil: o ja nie wiedziałem dziękuje
13 sty 15:40
J: To jak nauczyciel daje Wam takie zadania do rozwiązania ?
13 sty 15:42