;k
RS:
Punkt W jest wierzchołkiem paraboli będącej wykresem funkcji f(x)=x2−4x. Punkt P jest punktem
leżącym na tej paraboli i punkt O jest początkiem układu współrzędnych. Jaką najmniejszą
wartość przyjmuję różnica |WP|2−|OP|2
W=(2,−4) P=(x,x2−4x) O=(0,0)
(x−2)2+(x2−4x+4)2−[(x−0)2+(x2−4x−0)2]
Robię zmienne a=x2−4x b=4
(x−2)2+a2+2ab+b2−(x2+x4−8x3+16x2)
x2−4x+4+(x2−4x)2+8(x2−4x)+16−(x4−8x3+17x2)
x2−4x+4+x4−8x3+16x2+8x2−32x+16−x4+8x3−17x2
8x2−36x+20
xw=2,25
yw=−20,5
Mogę tak zrobić ?
13 sty 14:36
RS: ?
13 sty 14:48
RS: ?
13 sty 14:58
Maslanek: Nie sprawdzałem obliczeń, ale ogólnie to tak
13 sty 15:14
Piotr 10: Tylko musisz na pewno dopisać
IWPI2 − IOP2I=G(x)
Musi to się czemuś równać
13 sty 15:16