Prosze o pomoc mam rozwiazania ale nie wiem czy dobrze
ANY: Doswiadczenie polega na wylosowaniu liczby ze zbioru liczb naturalnych od1do50.Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym,ze wylosowano liczbe: a)mniejsza od 9
b)podzielna przez 11 c)która dzieli się przez 11 lub przez 7
13 sty 13:33
J: Otrzymałes gotowe rozwiąznie dotyczące płyt z muzyką. To zadanie jest podobne. Chcesz
pomocy,czy gotowca ? Spróbuj przynajmniej sam.
13 sty 13:49
Janek191:
I Ω I = 50
a) I A I = 8
======================
b) I B I = 4 , bo B = { 11,22,33,44 }
=====================
13 sty 14:39
J: Nie obrażaj sie,tylko pokaż jak rozwiązałeś/aś lub przynajmniej poczatek rozwiązania.
Ile w tym zadaniu wynosi IΩI ?
13 sty 14:39
J: No,już nie musisz

Masz gotowca,na którego czekałeś/aś !
13 sty 14:41
Janek191:
c) C = { 7, 11, 14, 21,22,28,33,35, 42,44, 49 }
I C I = 11
==============
13 sty 14:41
ANY: Obrazona nie jestem Tylko mam mało czasu.Sama kombinowałam i robiłam.wynik mam taki sam ale cos
mi się nie zgadza bo ty masz krótkie rozwiązanie a jakos cholernie długie.
Ω=50 A{1,2,3,4,5,6,7,8}=8
P(A)={8}{50}={4}{25}
13 sty 14:50
ANY: DO J

ziekuje już wiem sama sobie namieszałam ale porownalam i tak na 80%dobrze miałam.Chyba
nie wierze we własne możliwości.P.S.a jak się tu robi ulamki?
13 sty 14:53
Janek191:
Przecież to prawie to samo

Ω = { 1,2,3, ..., 49,50 }
więc
I Ω I = 50
A = { 1,2,3,4,5,6,7,8 }, więc I A I = 8
| | I AI | | 8 | | 4 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | I Ω I | | 50 | | 25 | |
13 sty 14:53
Janek191:
Kliknij na " Kliknij po więcej przykładów "

i poczytaj
13 sty 14:55
J: Do zapisania ułamka używasz litery U i klamer {licznik}{mianownik}, bez spacji
13 sty 15:00
ANY: Dziekuje.Teraz porozwiazuje reszte i wkleje zad +rozwiązania.Wtedy bynajmniej ktoś mi powie
gdzie popelnilam bledy.
13 sty 15:00