homografficza
Jacek: Prosze o pomoc
Funkcja f(x)= (ax+b)/ x+ c
jest monotoniczna w przedziałach (−
∞, 3), (3, +
∞).
Zbiorem wartości funkcji f jest zbiór R \ {2} a jej miejscem zerowym jest liczba (−2, 5).
a)Wyznacz wartości a, b, c.
podstawiam za c = −3 w jednym rownaniu za x = −2,5 i dochodz edo momentu ze mam −2.5a + b = 0
i co dalej

prosze o pomoc
13 sty 13:21
ICSP: Poszukaj wzoru na zbiór wartości funkcji homograficznej.
13 sty 13:23
Jacek: jest taki wzor wgl
13 sty 13:25
Jacek: prosze o pomoc co dalej jak mam −2.5a + b = 0
13 sty 13:29
13 sty 13:30
Jacek: czyli ze y = a/c ?
13 sty 13:32
ICSP: | | a | | ax + b | |
y ∊ R\{ |
| } gdy f(x) = |
| |
| | c | | cx + d | |
13 sty 13:34
Jacek:
13 sty 13:34
Jacek: czyli y = 2 wiec a = 2 tak ?
13 sty 13:35
ICSP: Nie możesz pisać y = 2 ponieważ tej wartości funkcja nigdy nie przyjmie.
Możesz ewentualnie napisać :
Z informacji o zbiorze wartości mam równanie :
Skąd
a = 2
13 sty 13:37
Jacek: nie ma innej opcji rozwiazania tego zadania
13 sty 13:48
ICSP: Pewnie jest, tylko po co komplikować ?
13 sty 13:53