Prawdopodobienstwa
ANY: Kamil kolekcjonuje plyty z muzyka.Ma już 35 plyt z muzyka klasyczna,20 plyt z muzyka rockowa i
12 plyt z muzyka country.Oblicz prawdopodobieństwo tego,ze losowo wybrana plyta jest z muzyka
klasyczna
13 sty 13:10
Edyta:
liczba wszystkich zdarzeń Ω=35+20+12=67
płyta z muzyką klasyczną A=35
13 sty 13:15
ANY: Na polce w bibliotece ustawiono 7 nowel i 8 biografii.Oblicz prawdopodobieństwo wyboru tego,ze
dwie losowo wybrane książki to:
a.nowele
b.nowela i bibliografia
13 sty 13:16
wredulus_pospolitus:
innymi słowy ... masz 15 książek ... 7 z nich to nowele a 8 to bibliografie
a) masz wybrac 2x nowele
| | 7 | | 6 | |
P(A) = |
| * |
| <−−− wybierasz jedna z 7 noweli, majac 15 ksiązek na półce ... |
| | 15 | | 14 | |
następnie wybierasz jedną z 6 noweli (bo jedna już została wybrana przez Ciebie) mając na
półce 14 ksiązek
analogicznie zrób (b)
13 sty 13:21