Zbiory
zbior: Do pracy zgłosiło się 16 tłumaczy. 12 z nich znało rosyjski, 15 hiszpański, a angielski tylu
samo co rosyjski i hiszpański jednocześnie. Ilu z nich znało hiszpański i angielski, ale nie
znało rosyjskiego jeśli wiadomo, że 8 znało rosyjski i angielski.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
13 sty 12:28
wredulus_pospolitus:
najlepiej robić to graficznie
13 sty 12:52
SE: Narysuj sobie "jajka"
13 sty 13:10
Panko: R−−zna rosyjski
A −−zna angielski
H −−zna hiszpański
16= I R∪A∪H I= IRI +IAI +IHI − I A∩R I − I A∩HI − I H∩RI +I A∩R∩HI
16= 12+IAI+15− I R∩HI −8 − I H∩RI + I A∩R∩HI
ponieważ IAI= I R∩HI to
16 = 12+15−8 − I H∩RI + I A∩R∩HI
−3= − I H∩RI + I A∩R∩HI
Oraz : Należy obliczyć : I H∩RI − I H∩R∩AI −−−to są ci co znają ( hispana i anglo
) i nie znają rusia ( zgodnie z I C \ DI= ICI − I C∩DI )
czyli 3= I H∩RI − I A∩R∩HI
Odp: szukana liczność to 3
13 sty 14:48