Reguła de l'Hospitala
Aniko: | | 1 | |
Bardzo proszę o pomoc. Wynik ma wyjść |
| a mi za nic nie chce to wyjść. z góry dziękuję. |
| | 2 | |
13 sty 12:23
wredulus_pospolitus:
wspólny mianownik i lecisz
13 sty 12:27
Aniko: | | 1 | | 1 | |
i tak też robiłam. i wyszło mi |
| *[x(x−1)]2 a stąd za nic nie wychodzi |
| |
| | x2 | | 2 | |
13 sty 12:35
wredulus_pospolitus:
to źle zrobiłaś
| x−1 − lnx | | | |
| = H = |
| = H = |
| (x−1)*lnx | | | |
13 sty 12:38
Aniko: a nie powinno tam być czasem U1−{1}{x}
13 sty 12:47
wredulus_pospolitus:
ale gdzie
13 sty 12:51
Aniko: | | | |
A nie powinno tam być czasem |
| ? |
| | | |
13 sty 12:51
Aniko: | | 1 | |
i dalej tak samo tylko że zamiast |
| to 1 ? |
| | x2 | |
13 sty 12:52
wredulus_pospolitus:
| | 1 | | 1 | |
no i |
| *(x−1) = 1 − |
| |
| | x | | x | |
13 sty 12:56
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
ale co dalej  jak z tego co masz wyszło Ci nagle |
| |
| | x2 | |
13 sty 12:56
13 sty 13:23
wredulus_pospolitus:
krok po kroku napisz jak do tego doszłaś
13 sty 13:23
Aniko: a jednak tak jak Ty masz to jest dobrze

ja coś poknociłam...
13 sty 13:27
Aniko: żle policzyłam pochodną. ale teraz już do tego doszłam. Dzięki za pomoc
13 sty 13:28