pochodna
de: v=z√a2−z2 proszę o wskazówki bo wynik mi nie wychodzi.
13 sty 12:04
de: chodzi o obliczenie pochodnej
13 sty 12:04
ICSP: 1. Zapisz za pomocą dużej literki U
2. Po jakiej zmiennej liczysz pochodną ?
13 sty 12:05
de: U=z√a2−z2 o co chodzi z tą zmienną?
13 sty 12:17
ICSP: Do zapisu ułamka. Wtedy będzie widoczny zamiast u{a} {b} zapisz U{a} {b}. Tylko bez spacji.
13 sty 12:26
13 sty 13:05
ICSP: Która literka jest zmienną a która parametrem ?
13 sty 13:08
ICSP: Załóżmy, że z jest zmienna oraz a jest parametrem wtedy :
| | (z)' * √a2 − z2 − z * (√a2 − z2)' | |
u' = |
| = |
| | a2 − z2 | |
| | a2 − z2 + z2 | |
= |
| = |
| | √a2 − z2 * (a2 − z2) | |
13 sty 13:15
de: skąd z (−z) z pierwszego równania zrobiło się + z2 w liczniku? i skąd to a2−z2+z2, w ogóle
3 równanie i wynik nie mam pojęcia skąd to. Można prosić o jakieś wyjaśnienie?
13 sty 16:05
ICSP: Policz sobie w brudnopisie powoli następująca pochodną. Potem wynik przemnóż przez (−z)
(
√a2 − z2)'
Sam licznik :
| | √a2 − z2 * √a2 − z2 | | z2 | |
= |
| + |
| |
| | √a2 − z2 | | √a2 − z2 | |
Zwykłe sprowadzenie do wspólnego mianownika.
Masz :
| | a2 − z2 | |
| = |
| |
| a2 − z2 | | √a2 − z2 * (a2 − z2) | |
13 sty 16:11