czyżby błąd ?
mała kulka: Rozwiązałem taką pochodna a wynik się nie zgadza.
y'=(x
2lnx)'=(x)'lnx+x(lnx)'=2xlnx+x
i teraz mam przyrownac 2xlnx+x do 0 wiec
2xlnx+x =0
lnx
2x+x =0
lnx
2x+x =0 /* e
(..)
e
lnx2x+e
x=0
x
2x+e
x=0
| | 1 | | 1 | |
i tutaj nie mam pojecia co dalej bo w odp jest x=e− |
| (to − |
| to jest potega e). |
| | 2 | | 2 | |
13 sty 11:53
mała kulka: aj tam braklo ze
elnx2x+ex=e0
elnx2x+ex=1
x2x+ex=1
i co dalej ?
13 sty 11:55
+-: 2xlnx+x =x(2lnx+1)
13 sty 12:02
ICSP: 2xlnx + x = 0 ⇒ x(2lnx + 1) = 0 ⇒ x = 0 v x = e−1/2
13 sty 12:02
+-: x>0
13 sty 12:06
mała kulka: dzieki, kurde za duzo e trapeza juz
13 sty 12:10